niedziela, 2 lutego 2014

Ciasto cytrynowo pistacjowe

150 g mąki
3 jajka
2 łyżki oliwy
100 g masła w temperaturze pokojowej
100 g pistacji bez soli
2 cytryny - skórka i sok
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
200 g cukru + nieco do posypania blaszki do pieczenia

Sos (nie jest niezbędny)
Sok z 1 pomarańczy
pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
chlust cointreau
odrobina ksylitolu lub cukru (niekoniecznie)


Piekarnik rozgrzać do 180 stopni

Pistacje i 50 g cukru zmielić na proszek
Z cytryn otrzeć skórkę i wycisnąć sok

Resztę cukru utrzeć z masłem. Dodać jajka, oliwę, skórę i sok z cytryn, orzechy, sól oraz mąkę przesianą razem z proszkiem do pieczenia. Porządnie wymieszać

Niedużą keksówkę wysmarować masłem i posypać cukrem (im grubszy tym lepszy, będzie fajnie chrzęścił pod zębami). Wlać ciasto.
Piec 40 - 50 minut.
Przed wyjęciem sprawdzić czy upieczone ;)

Składniki sosu połączyć. Jeśli ciasto będą jeść dzieci to można go zagotować, co by alkohol odparował

Ciepłe ciasto skropić polewą. Resztę przelać do sosjerki i ew. podać do ciasta



6 komentarzy:

  1. no i znowu pyszne ciacho i te polączenie smakow !!

    OdpowiedzUsuń
  2. mnie tylko interesuje jedno- skąd madam wytrzasnęła pistacje bez soli ?
    wypłukała ? :)

    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  3. Bywają w Marksie i Spencerze. A swoje żem z Grecji przywiozła ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak myślałam, że jakieś egzotyczne adresy zobaczę !
      Dziękuję za odpowiedź :D

      Pozdrawiamy serdecznie
      Tapenda

      Usuń