150 g mąki
3 jajka
2 łyżki oliwy
100 g masła w temperaturze pokojowej
100 g pistacji bez soli
2 cytryny - skórka i sok
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
200 g cukru + nieco do posypania blaszki do pieczenia
Sos (nie jest niezbędny)
Sok z 1 pomarańczy
pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
chlust cointreau
odrobina ksylitolu lub cukru (niekoniecznie)
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni
Pistacje i 50 g cukru zmielić na proszek
Z cytryn otrzeć skórkę i wycisnąć sok
Resztę cukru utrzeć z masłem. Dodać jajka, oliwę, skórę i sok z cytryn, orzechy, sól oraz mąkę przesianą razem z proszkiem do pieczenia. Porządnie wymieszać
Niedużą keksówkę wysmarować masłem i posypać cukrem (im grubszy tym lepszy, będzie fajnie chrzęścił pod zębami). Wlać ciasto.
Piec 40 - 50 minut.
Przed wyjęciem sprawdzić czy upieczone ;)
Składniki sosu połączyć. Jeśli ciasto będą jeść dzieci to można go zagotować, co by alkohol odparował
Ciepłe ciasto skropić polewą. Resztę przelać do sosjerki i ew. podać do ciasta
z pistacjami... pychotka :)
OdpowiedzUsuńpyszne połączenie:)
OdpowiedzUsuńno i znowu pyszne ciacho i te polączenie smakow !!
OdpowiedzUsuńmnie tylko interesuje jedno- skąd madam wytrzasnęła pistacje bez soli ?
OdpowiedzUsuńwypłukała ? :)
Pozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Bywają w Marksie i Spencerze. A swoje żem z Grecji przywiozła ;)
OdpowiedzUsuńtak myślałam, że jakieś egzotyczne adresy zobaczę !
UsuńDziękuję za odpowiedź :D
Pozdrawiamy serdecznie
Tapenda