1 litr wywaru - może być mięsny, może być warzywny. U nas ten drugi
4 cukinie średniej wielkości
garść świeżej bazylii
6 suszonych pomidorów z zalewy
3 ziemniaki
1 ząbek czosnku
1 szalotka
1 łyżka serka kanapkowego bez dodatków
sok z połowy cytryny
sól
pieprz
1 łyżka oliwy
3 i pół cukinii pokroić w sporą kostkę. Pół cukinii pokroić w kostkę, ale drobniutką.
Wywar podgrzać
Cebulę posiekać, czosnek rozdrobnić
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę
Pokrojoną drobno cukinię zblanszować (można w wywarze, będzie szybciej i smaczniej), skropić niewielką ilością cytryny.
Oliwę rozgrzać. wrzucić na nią czosnek i cebulę, przesmażyć. Dodać ziemniaki, ponownie przesmażyć.
Wrzucić cukinię, podlać 1 chochlą wywaru.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Poddusić kilka minut.
Dodać pomidory. Wlać resztę wywaru. Gotować około 20 minut.
Dodać serek, bazylię i sok z cytryny
Zmiksować całość.
Podawać ze zblanszowaną cukinią
pysznie wygląda, świetny kolor:)
OdpowiedzUsuńMówisz? Bo mnie ten kolor to tak sobie się podoba. Ale w sumie nie kolor a smak się liczy
Usuńkolor nie kolor zupa pyszna i delikatna :)
OdpowiedzUsuńhmmm, ale pachnie!!!
OdpowiedzUsuńTal na odległośc oceniam, że bym sie przysiadła !
Pozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Obierałaś cukinię? Bi mi kolor intenywniejszy wyszedł i ciekawa jestem czemu.
OdpowiedzUsuńNie, nie obierałam. Cukinii nigdy nie obieram :)
UsuńWygląda smakowicie, cukinię i pomidory bardzo lubię, więc na pewno przygotuję taką dla siebie w domu :D
OdpowiedzUsuńDziecko się upomina o powtórkę a ja zapomniałam gdzie to było. Dobrze że znalazłam.
OdpowiedzUsuń