1 puszka ciecierzycy (oczywiście może być suszona i samodzielnie ugotowana)
kilkanaście pomidorków koktajlowych
skórka i sok z 1 cytryny
3 łyżki sosu sojowego - japońskiego
3 łyżki oliwy + ciut do smarowania porów
szczypta chili
pieprz
Oddzielić białą część porów od zielonej.
Dokładnie umyć
Zieloną pokroić w plasterki
Białą przekroić na pół - wzdłuż
1 łyżkę oliwy, sos sojowy, skórkę i sok z cytryny, chili i pieprz połączyć.
Białą część pora posmarować niewielką ilością oliwy, posolić i smażyć na rozgrzanej patelni grillowej do miękkości.
Do garnuszka / na patelnię wlać pozostałe 2 łyżki oliwy, dodać nieco pieprzu. Wrzucić pokrojone zielone części pora. Dusić do miękkości mieszając od czasu do czasu, żeby się nie przypaliły. Dodać odsączoną ciecierzycę i połowę sosu. Lekko przestudzić, dodać przekrojone na pół pomidorki.
Ciecierzycę wyłożyć na pory, polać resztą sosu
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz