Danie bierze udział w akcji z Formułą z okazji GP Japonii
http://redandpale.blox.pl/strony/wspolnegotowanie.html
A przepis pochodzi z książki Everyday Harumi. Simple Japanese Food Family & Friends
Robi się błyskawicznie.
500 g zielonej fasolki szparagowej
40 g pora
15 g świeżego imbiru
200 g mielonego mięsa wieprzowego (użyliśmy więcej)
30 - 45 ml japońskiego sosu sojowego
świeża lub suszona papryczka chili
8 g czosnku
olej do smażenia
olej sezamowy
Fasolkę oczyścić i zblanszować w osolonej wodzie. Przelać zimną wodą, pokroić na mniejsze kawałki.
Wlać niewielką ilość oleju na patelnię, dodać drobno pokrojonego pora, starty imbir i posiekany czosnek. Przesmażyć. Dodać mięso. Smażyć chwilę.
Na patelnię wrzucić fasolkę, wlać sos sojowy i dodać posiekaną / pokruszoną papryczkę.
Smażyć aż fasolka się zagrzeje.
Skropić olejem sezamowym.
Już. Proste, szybkie i smaczne danie.
dla mnie bomba!! uwielbiam takie dania :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe, proste danie. :) Marghe dziękuję za Wspólne gotowanie z Formułą. Pozdrawiam. Danusia
OdpowiedzUsuńA jeszcze wspanialsze przez to, że dostałam je pod nos :D
Usuń