wg Harumi Kurihara
1 nieduża kapusta
50 g cebuli
1 łyżka oleju roślinnego
60 ml octu ryżowego
1 - 2 łyżeczki cukru
sos sojowy japoński - do smaku. Ja bardzo go lubię więc byłam dość hojna ;)
sól, pieprz
ziarna sezamu
Sezam uprażyć na suchej patelni
Kapustę i cebulę posiekac bardzo drobno. Ja, jak zwykle, pomogłam sobie mikserem.
Wrzucić do lodowatej wody (ten etap pominęłam i wcale to kapuście nie zaszkodziło) na 2 - 3 minuty, odcedzić, przełożyć do miski i wstawić do lodówki na minimum 30 minut.
Doprawić olejem, octem, cukrem i sosem sojowym. Każdy składnik dokładnie wymieszać z kapustą. Harumi twierdzi, że kolejność jest istotna, grzecznie się do tego zalecenia zastosowałam :)
Doprawić do smaku solą (ostrożnie, sos sojowy jest słony) i pieprzem.
Posypać sezamem.
Podawać natychmiast.
Jak dla mnie rewelacja, na stałe wchodzi do naszego jadłospisu
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz