Ta pochodzi z książki Spice Odyssey.
Wprowadziłam kilka zmian. Moja wersja jest zdrowsza od oryginału*
Na 4 porcje:
1 łyżka oliwy
4 spore pomidory
2 ząbki czosnku
750 ml wywaru - u mnie dobry rosół, bo się wziął i ostał w zamrażalniku
1 łyżeczka wędzonej papryki
pół łyżeczki chili - w płatkach lub proszku, co kto woli
2 łyżki octu pomidorowego
4 jajka
kolendra lub szczypiorek
sól
pieprz
kilka kromek dobrego chleba
Wywar podgrzać
Pomidory zalać wrzątkiem i obrać ze skórki i pokroić w kostkę
W garnku rozgrzać oliwę. Wrzucić na nią zmiażdżone ząbki czosnku. Przesmażyć. Wsypać paprykę**, przesmażyć (pilnując, żeby czosnek nie zaczął się rumienić).
Dodać pomidory. Doprawić solą, pieprzem i chili.
Wlać wywar. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć gaz i gotować jakieś 15 minut.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.
W tzw międzyczasie opiec chleb. Można w tosterze, można w piekarniku
Zupę przelać do żaroodpornych miseczek. Do każdej z nich wbić jajko.
Wstawić na kilka minut to piekarnika, żeby jajka się ścięły. Żółtko powinno byc półpłynne.
Podawać z chlebem i zieleniną.
* w oryginale zarówno chleb jak i jajka są smażone na oliwie.
Oryginał nie wspomina też o occie. Ale moim zdaniem zupie przydaje się lekkie zakwaszenie
** papryka w przepisie oryginalnym jest dodawana w poźniejszym etapie, razem z pomidorami
nono zupka z pomidorów jest u mnie zawsze na pierwszym miejscu, muszę wypróbować Twój przepis :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie, szczególnie ta grzaneczka z zupie. Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńJajko można też ugotować - po benedyktynsku 😊 pyszny przepis.
OdpowiedzUsuńZ jajkiem można zrobić różne rzeczy, fakt. Ale tak jest najszybciej :D
OdpowiedzUsuńA ja lubię najszybciej
wygląda smakowicie !:)
OdpowiedzUsuń