- 1 duża cebula
- 1 marchewka
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka chili w proszku
- pół papryczki habanero (świeżej)
- 3/4 łyżeczki wędzonej papryki
- pół łyżeczki suszonego oregano
- 2 cząstki gorzkiej czekolady
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1 puszka pomidorów
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 papryka dowolnego koloru ;)
- 500 g mielonej wołowiny
- 500 ml wywaru mięsnego - u mnie kurzęcy
- świeża kolendra
- Cebulę pokroić drobno, czosnkiem zmiażdżyć, marchewkę i paprykę pokroić w kostkę, habanero posiekać bardzo drobno.
- W garnku o grubym dnie rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę, zeszklić. Dodać marchewkę, podsmażyć 5 minut, dodać czosnek, podsmażyć kolejne 2 minuty.
- Dodać chili w proszku, wędzoną paprykę, oregano i habanero. Podsmażać 2 minuty
- Dodać mięso, rozdrobnić widelcem. Smażyć kilak minut, mięso powinno nabrać koloru ;)
- Dodać koncentrat pomidorowy, fasolę i paprykę. Dusić 5 minut
- Wlać pomidory i wywar. Płynu powinno być tyle, żeby przykrył mięso.
- Doprawić do smaku solą i pieprzem. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć gaz i dusić 1 - 1,5 h
- Pod koniec dodać czekoladę, wymieszać.
- Podawać z kolendrą i ew. kleksem śmietany.
środa, 17 września 2014
Chili con carne z nutą czekolady
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Też zawsze dodaję czekoladę - danie sporo na tym zyskuje :) Ale mi narobiłaś na nie ochoty :)
OdpowiedzUsuńWedelko, to do roboty :)
Usuń