Ja tam uwielbiam musztardę :)
Litr bulionu warzywnego lub rosołu
150 g serka białego typu Bieluch (dla tych co nie muszą uważać na kalorie i cholesterol - śmietana )
2 łyżki musztardy gruboziarnistej
1 łyżka musztardy sarepskiej
1 - 2 łyżki musztardy z białym winem i bazylią (uwaga - słona) lub innej ulubionej
odrobina musztardy Dijon
2 pory
pieprz
gałka muszkatołowa
kilka kropel sosu worcestershire (niekoniecznie)
łyżka mąki
łyżka masła
Pieczywo na grzanki
Zrobić grzanki. Ja swoje upiekłam w piekarniku, nie na patelni z masłem. vide cholesterol itp
Pory pokroić w plasterki, wrzucić na masło, podsypać mąką i obsmażyć.
Zalać gorącym bulionem. Zmiksować
Śmietanę / serek wymieszać z musztardami, doprawić pieprzem, wlać do bulionu (dobrze wcześniej mieszankę zahartować, co by się nie zwarzyła) , wymieszać, zagotować.
Doprawić do smaku gałką i sosem worcester
Podawać z grzankami.
Ostrożnie z solą - nie solić dopóki się nie spróbuje, musztardy są słone.
czegoś takiego jeszcze nie jadłam:)
OdpowiedzUsuńKiedys kupilam zupe musztardowa w puszce, byla, niestety, niejadalna. Ale taka domowa wersja - kto wie - moglaby sie okazac calkiem smaczna :)
OdpowiedzUsuńNawet nie wiedziałam, że istnieją takie zupy w puszce. Ale skoro mówisz, że niejadalna to się nie martwię :D
Usuńej super pomysł :) jak to smakuje? jestem naprawdę bardzo ciekawa i... głodna:)
OdpowiedzUsuńSmakuje .. dość musztardowo :D Co dla mnie jest zaletą bo musztardy wszelaki wielbię
UsuńPrzepis i zupa wyglądają ciekawie, jeszcze takiej nie próbowałam, więc przy najbliższej okazji muszę taką ugotować :)
OdpowiedzUsuńkurcze wyglada zaskakujaco, a mysliscie ze czosnkowe pieczywo bedzie pasowac? ja to poki co niestety na L4 i jedyne co robie to pije herbatke cytrynowa z teekanne i tabletki potem spanie i tak caly czas na okraglo. jak juz stane na nogi to napewno wyprobuje ;) pozdrawiam i wesolych swiat
OdpowiedzUsuńMyslę, że czosnkowe będzie pasować idealnie :)
UsuńZdrowia i spokojnych Świąt życzę
Świetne, lubię musztardę więc to coś dla mnie:)
OdpowiedzUsuń