Raz w roku można zaszaleć i pozwolić sobie na tę słodką bombę kaloryczną.
4 cytryny
2 owoce maracui (niekoniecznie)
100 g masła
450 g cukru
4 spore jajka
Obetrzeć skórkę z cytryn, wycisnąć z nich sok.
Sok przecedzić, żeby w kremie nie pływały żadne farfocle.
Skórkę, sok masło i cukier połączyć. Wlać do żaroodpornej miski.
Dodać miąższ z owoców maracui.
Ucierać na parze aż masło się rozpuści. Zdjąć z "ognia" a raczej z pary ;)
Jajka ubić trzepaczką, dodać je do masy cytrynowo maślanej.
Całość ponownie umieścić nad wrzącą wodą
I mieszać, mieszać , mieszać aż całość zgęstnieje. Może to trwać 15.. ale i 30 minut
.
Przelać do wyparzonych słoików. Albo zjeść od razu.. :D
faktycznie troche kalorii jest, ale w czym co jest dobre ich nie ma ?
OdpowiedzUsuńWesołych świąt życzymy i pozdrawiamy serdecznie
Tapenda