czwartek, 21 czerwca 2012

Fusilli z karczochami, cytryną i bazylią

Dla 4 głodnych osób :)

500 g makaronu, np. fusilli
1 puszka  marynowanych karczochów  (do dan na ciepło te są całkiem niezłe i nie nie trzeba za nie płacić astronomicznych sum http://www.xn--spiarnia24-kjc.pl/product/image/9339/karczochy.jpg )
pęczek bazylii
3 ząbki czosnku
1 papryczka ostra (peperoncino suszone)
1 cytryna
3 łyżki kaparów
kawałek parmezanu
kieliszek białego wina
sól
pieprz
oliwa zwykła i cytrynowa

Z cytryny zetrzeć skórkę i wycisnąć sok
Czosnek pokroić w cienkie plasterki
Karczochy osączyć z marynaty i pokroić w plasterki

Gotować makaron

Na patelnię wlać oliwę (zwykłą), wrzucić czosnek, skórkę cytrynową i papryczkę. Lekko przesmażyć (uważać, żeby czosnek się nie przypalił).
Wrzucić POŁOWĘ karczochów. Poddusić.
Podlać POŁOWĄ białego wina.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Przygotować sos
Zmiksować:
kapary, oliwę cytrynową (ilość na oko), sok z cytryny, wino i bazylię.

Sos wlać na patelnię z karczochami. Całość można  podlać wodą spod makaronu.
Makaron odcedzić  i wrzucić na patelnię z sosem. Wymieszać dokładnie. Dodać resztę karczochów
Posypać grubo startym parmezanem


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz