środa, 26 października 2011

ryż, ser pleśniowy i "salsa" z jalapeno




Kolejny banał

200 g sera pleśniowego - lepszy oryginalny francuski bądź włoski, ale i nasz krajowy Rokpol tez jest ok.
Ryż - ilość zależy od apetytu biesiadników :)
4 – 5 pomidorów
Ciut Tabasco sok z połowy cytryny


Papryczki Jalapeno marynowane – ja używam mniej więcej dwóch łyżek, ale my lubimy jak jest ostro :)
1 ząbek czosnku
ew. cebula


Przyprawy wedle gustu – z solą ostrożnie bo ser jest słony


Ryż ugotować

Ser rozkruszyć

Pomidory sparzyć, obrać, pokroić w kostkę, papryczki, czosnek i cebulę pokroić drobniutko, dodać do pomidorów.

Posolić, doprawić tabasco, sokiem z cytryny. Gorący ryż połączyć z serem , dokładnie wymieszać

Podawać z „salsą